Hoppa till innehåll

Ska vi gå hem till dig eller mig?

2010-12-26

En kvinna möter en man ute i vimlet på stan, de tänder ömsesidigt  och de går hem till den närmaste sängen. Allt är frid och fröjd, de har sex och båda trivs. Kanske somnar kvinnan men mannen är vaken och gör ett förnyat erotisk närmande och kvinnan tycks vara med. Eller också är hon klarvaken och låter honom fortsätta. Efteråt, när hon gör polisanmälan hävdar hon att hon blev våldtagen.

I efterhand känner sig kvinnan kränkt av mannens repris som hon trots allt inte tydligt protesterade mot. Att lagföra sina manliga vänner i detta avseende uppmuntras nu av flera kändis- och halvkändiskvinnor och omvärlden bör enligt dem förstå hur befriande och viktigt det är för dessa kränkta kvinnor att hos polisen få prata ut om våldtäkten, kränkningen eller i alla fall det fatala misstaget att inte ha sagt nej. Att få prata ut hos en kvinnojour, vårdcentral eller lokal journalist går också bra, http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/dags-att-prata-om-det-1.1229359

Just nu är/var detta den stora hypen och twittergrejen. Målet för vissa kränkta kvinnor verkar vara att ta den upplevda oförrätten till Tingsrätten. Är det detta som drabbade Julian Assange när han var i Stockholm och umgicks med kvinnor? Efter uppståndelsen gick han självmant till Londonpolisen, han greps inte, vilket stora media i Sverige påstår.

Kvinnofrid utlyste Magnus Ladulås år 1280. Våld och oförrätter mot kvinnor pågår likväl i Sverige och vi bör hjälpas åt att bekämpa hederskulturer och andra vålds- och psykiskt baserade trakasserier av kvinnor.

Men, du Bettan på krogen. Hur tar du ditt personligt ansvar för dina handlingar, hur undviker du att bli utnyttjad och våldtagen? Du är ju inte bara ett rö som driver efter mannens andhämtning. Du vet vad du ger sig in på när du glatt följer med en mer eller mindre okänd person. Kanske vore det bättre att köra plan B; kyla ned aftonens lustar till förmån för förnuftet och din egen säkerhet. Ta en fika på stan i morgon för att känna av personen i nyktert skick.

Men just nu, den här kvällen är du glad och galen och ser lika lite som mannen några risker med just den här tillfälliga kontakten. Och därför ska ingen av er kasta första stenen. Att du besviken, tilltufsad och förolämpad i efterhand känner dig kränkt bäddar för hämnd. Hur då? Ange mannen för våldtäkt. Via polisanmälan kan du ta ärendet till Tingsrätten och stämma din lekkamrat.

Jag skriver inte det här för att vifta bort de allvarliga problem med förtryck av och våld mot kvinnor vi har i Sverige. Jag vill bara ta upp problemet med sista dansen och vad den i värsta fall kan leda till om inte alla är riktigt vakna och med på noterna.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: