Hoppa till innehåll

Heja Sverige ver 2

2019-06-06

Bara för några år sedan fick du för säkerhets skull nästan titta på kartan en gång till. Jo, ”Sverige” står det där. På den skandinaviska halvön med Norge i väster och Östersjön och Finland i öster, från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr, från Kosteröarna i väster till Haparanda i öster.

Man var på den tiden lite fundersam när så kallade influensers ihärdigt och inte utan medialt genomslag fick det till att vårt land egentligen bara är en nationell luftbubbla. Budskapet var att om man vill vara god så ska man förneka, eller i alla fall förminska allt vad svensk identitet heter; vårt språk är bara en variant av tyskan, vår historia är mest elände, krig, och plundring och vår berömda välfärdsmodell är bara en bräcklig konstruktion baserad på könsmaktsordning, strukturell rasism och olika typer av sociala fobier. Vår flagga ska helst inte visas offentligt. Det var då det.

flaggan

Glädjande nog har väl det politiska och sociala klimatet förändrats? Nu kan vi som infödingar faktiskt diskutera och gilla vårt kulturarv. För några år sedan fanns det liksom inga svenskar, men andra nationaliteter höjdes till skyarna av politiskt rättrogna till vänster och i mitten och lovprisades för sina normer och traditioner, särskilt om deras medborgare kom som migranter till Sverige.

Jag är optimist: Vi verkar ha kvicknat till lite efter några decenniers politisk kloroformering och kan vaket säga – i varje fall nu på den samlande nationaldagen – att Sverige är ett rätt bra land att leva i. Vårt samhälle har allvarliga brister och problem, men vi har inte sjunkit totalt under isen. Som svenskar behöver vi inte skämmas över vårt land. Vi kan stå upp och försvara oss mot religiösa fanatiker, kriminella klanledare eller negativa kanonader från högljudda åsiktsmaskiner. Ja, ok, det var ett önsketänkande! Vi kan trots allt vara glada och stolta över vårt Sverige. Lika glada som danskarna är i sitt dejelige Danmark, norrmännen i sitt elskede Norge, finnarnas i kallis (fina) Suomi och folket på Island, fina eyja!

I likhet med våra nordiska grannar har svenskarna utvecklat internationellt erkända och respekterade välfärdssystem. Vi har en tillitskultur med rötterna i mer än tusen år av förtroende svenskarna emellan; vi litar på varandra. Vi har ett civiliserat rättssystem, en unik allemansrätt och dito offentlighetsprincip. Tillsamman med grannarna ligger vi internationellt i topp när det gäller hur lyckliga vi är med våra liv och avsaknaden av korruption. Litterärt, musikaliskt och på övriga konstnärliga fronter ligger vi sedan flera hundra år i framkanten. Likaså på den tekniska sidan med uppfinnare, avancerad industri och framgångsrika företag. Sammantaget ganska unika kvalitéer som tyvärr inte är fridlysta områden.

Heja Sverige!

 

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: