Hoppa till innehåll

Förbifart Stockholm

2010-10-30

Handelskammaren i Stockholm och andra lobbyister för bilindustrin menar att Förbifart Stockholm behövs eftersom stan växer. Kan någon möjligen ange en enda storstad på planeten som lyckats bygga bort sina bilköer? Fler motorleder och bensinstationer alstrar en ond cirkel med mer biltrafik och längre köer, långt ifrån klimatsmart kan man säga. Det har t o m Trafikstyrelsen insett. Varför stoppa huvudet i sanden? Privatbilism som medel för att transportera många människor i storstäder är stendöd och föråldrad teknik.

Ända sedan mitten av 60-talet har trafikforskare känt till att nya urbana trafikleder snart korkas igen av bilar, de ökar också den allmänna trafikvolymen. Exempel på studier i ämnet är Leeming ”Road Accidents: Prevent or Punish” från 1969 och Coleman ”Generated Traffic: Implications for Transport Planning” från 2001. Här hemma har Trafikverket / Trafikstyrelsen visat på problemet. Göran Finnveden och Jonas Åkerman är två forskare vid KTH som också klargjort dess existens.

Om man nu är villig att satsa enorma 28 miljarder på ett system som effektivt, bekvämt och miljövänligt transporterar resenärer i Stockholmsområdet, då måste man väl rimligen se till fler alternativ än bil + betong (som varken är effektivt eller miljövänligt)? Hur mycket fler tvärbanor, busslinjer, tunnelbanor och spårtaxi får man för närmare 30 miljarder? Skulle det alternativet rimma med miljömål och hållbar utveckling?

Om i huvudsak bara de som verkligen behöver bilen i jobbet körde i rusningen skulle Essingeleden fortfarande fungera som förbifart. Det vet alla insatta, men för större politiska partier och intresseorganisationer är det politiskt sprängstoff att kritisera privatbilismen, den är en helig ko. Den som vill ska fritt kunna ta bilen till och från jobbet, det ses av en del bilister nästan som en mänsklig rättighet.

http://www.expressen.se/ledare/valj-bort-forbifarten/

http://www.dn.se/debatt/nu-finns-chansen-att-riva-upp-beslutet-om-forbifarten/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: