Hoppa till innehåll

Det kommer ingen någonsin att medge

2013-09-11

På internet finns intensiv global elektronisk övervakning, spioner och spanare av olika slag, net-crawlers, java-script, snokande robotar, FRA och NSA och kineser.stopp

Trots ideologiskt berättigade och moraliskt hedervärda protester från vänster till höger mot övervakning och 1984, blir kontrollen av nät och mobilsystem allt effektivare och svårare att upptäcka. Alla möjliga mer eller mindre sympatiska agenter kommer – oavsett våra invändningar och inter-/nationella lagstiftningar – obesvärat att fortsätta, utveckla och intensifiera sitt snokande.
I regeringskanslier runt om i världen kommer statschefer också i fortsättningen pliktskyldigt deklarera att de värnar om integritet och privatliv för medborgarna. I bakhuvudet vet ministrar, diplomater, it-människor, grävande journalister och storföretagare att liknande tillkännagivanden bara är polityr. Och inte bara de, du och jag inser det nog också?

Även om det stiftas lagar mot den här typen av övervakning, kommer det under de närmaste halvseklet inte att finnas färre utan fler hemliga politiska, kommersiella och militära metoder och aktiviteter för spioneri och snokande. Och det kommer ingen ansvarig instans någonsin att medge. Hur starkt och effektivt vi än protesterar, kommer den verksamheten att förbli dold och omöjlig att argumentera med.

Det är ju inte så att det sitter elaka människor av kött och blod och lusläser och fnissar åt dina sms och e-mail eller avlyssnar dina telefonsamtal och tycker du är en tönt eller kollar vad du skriver på nätet och vilka halvskumma sökningar du gör. Det är robotar som snokar. De är program som söker kritiska uttryck, fraser, bilder och andra data som skulle kunna tyda på att du planerar en statskupp, laddar för ett fientligt uppköp av ett storföretag eller tänker bomba någon du inte gillar. Robotarna drivs av och med artificiell intelligens som människor knåpat ihop. Finns sådana kritiska data i dina elektroniska förbindelser med omvärlden, plockar roboten ut materialet och skickar det till hemliga människor som läser och tolkar och eventuellt trycker på någon slags larmknapp.

Övervakningen får vi nog hur som helst lära oss att leva med. Jag brukar säga att om någon är så intresserad av mina göranden och låtanden så bjuder jag på det, jag har inget att skämmas för.

 

 

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: