Hoppa till innehåll

Lexbase – domar till salu

2014-01-28
tags:

lex

Den här sajten är en komplicerad historia, etiskt, politiskt och juridiskt. Den innehåller domar fem år tillbaka i tiden, offentliga uppgifter öppna för envar att ta del av. Men aldrig tidigare har det varit så lätt att mot en symbolisk betalning syna grannarna, kvarteret eller ett visst företag eller person. Har någon blivit fälld i domstol visas det här på karta eller i tabell.

Personupplysningslagen – PUL – skyddar i viss mån mot att personliga känsliga uppgifter sprids, men i det här fallet gäller Tryckfrihetsförordningen (TF) som är grundlag och står över PUL.

Varför gäller TF och inte PUL? Sajten har en ansvarig utgivare och publicerar offentligt material på nätet, den räknas som en tidning eller liknande och har ett starkt skydd i grundlagen.

Man kan säga att den som blivit straffad med dagsböter eller fängelse redan avtjänat sitt straff och därför inte bör hängas ut igen.

Man kan också säga att det kan vara bra för en familj som planerar att flytta till ett visst område att se om och hur många lagförda personer som bor där. Eller att kunna kolla upp målare, snickare m fl innan man anlitar dem.

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: