Hoppa till innehåll

Heja Sverige

2014-06-06

Heja Sverige

Jag tittar för säkerhets skull på kartan en gång till. Jo, ”Sverige” står det där. På den skandinaviska halvön med Norge i väster och Östersjön i öster, från Smygehuk i söder till Treriksröset i norr, från Kosteröarna i väster till Haparanda i öster.

Man kan ju bli lite fundersam när vissa människor ihärdigt och inte utan medialt genomslag vill få det till att vårt land egentligen bara är en nationell luftbubbla. Liberaler, vänsterfolk, anarkister och andra grupper som anser sig moderna och kanske radikala önskar av ideologiska skäl förminska allt vad svensk identitet heter. De tror inte det finns något värt att kalla svenskt; vårt språk är bara en variant av tyskan, vår historia är mest elände, krig, och plundring och vår berömda välfärdsmodell är bara en bräcklig konstruktion baserad på könsmaktsordning, strukturell rasism och olika typer av sociala fobier. Vår flagga ska helst inte visas offentligt.

Som infödingar ska vi inte tro vi har något kulturarv eller annat att vara stolta över. Ja, egentligen finns det nog inga svenskar. Men andra nationaliteter höjs gärna till skyarna och lovprisas för sina kulturer, normer och traditioner, särskilt när grupper av dem söker asyl i Sverige.

Men hallå! Sverige är i själva verket ett riktigt bra land att leva i. Vårt samhälle har brister och problem, men vi har inte sjunkit under isen. Som svenskar behöver vi inte skämmas över vårt land trots negativa kanonader från högljudda åsiktsmaskiner. Vi kan och ska vara glada och stolta över vårt Sverige. Lika glada som danskarna är i sitt dejelige Danmark, norrmännen i sitt elskede Norge, finnarnas i kallis (fina) Finland och folket på Island, fina eyja!

I likhet med våra nordiska grannar har svenskarna utvecklat internationellt erkända och respekterade välfärdssystem. Vi har en tillitskultur med rötterna i mer än tusen år av förtroende svenskarna emellan; vi litar på varandra. Vi har ett civiliserat rättssystem, en unik allemansrätt och dito offentlighetsprincip. Tillsamman med grannarna ligger vi internationellt i topp när det gäller hur lyckliga vi är med våra liv och avsaknaden av korruption. Litterärt, musikaliskt och på övriga konstnärliga fronter ligger vi sedan flera hundra år i framkanten. Likaså på den tekniska sidan med uppfinnare, avancerad industri och framgångsrika företag.

Heja Sverige!

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: