Hoppa till innehåll

Förnedrande tiggeri

2015-04-15

Vi bör göra mer för att hjälpa tiggarna, de som också kallas fattiga EU-migranter. Vi bör se till att våra politiker på alla nivåer och i EU ger tydliga signaler till Rumänien och Bulgarien och uppmanar de staterna att ta hand om alla sina medborgare. Dessa länder har fått stora pengar från EU för att förbättra romernas villkor, men inget händer.

DN 30/2 2014.”Under budgetperioden 2007 till 2013 avsatte EU 184 miljarder kronor till Rumäniens utveckling. 32 miljarder kronor av dem kunde användas för utbildning, sociala insatser och för att hjälpa landets fattiga – däribland romer. Men när ett drygt år återstod av perioden visade det sig att Rumänien endast hade plockat ut 6 procent.”

P1040148Varför är det i huvudsak romer/zigenare från Rumänien och Bulgarien som organiserat reser runt och tigger i Sverige? Flera andra länder i Europa har också problem med stora fattiga befolkningsgrupper. Just nu har Grekland akuta problem med utblottade människor, men de sitter inte utanför ICA och tigger. Kan någon förklara varför just romer står för huvuddelen av tiggeriet på gator och torg utanför sina hemländer? En förklaring kan vara att den zigenska traditionen inte tydligt uppmanar sina följare att anpassa sig till rådande förhållanden eller normer, snarare tvärt om.

I juli och augusti 2015 reste jag med bil i och promenerat genom byar och städer i tolv europeiska länder. Ingenstans finns något som ens till en bråkdel motsvarar det påträngande och omfattande tiggeri vi har i Sverige. Varför har tiggarna valt just Sverige som sin sockerbit? Beror det på att vi är konflikträdda mähän?

Tiggarna säger att de inte får sjukvård i sina hemländer och att barnen inte får gå i skolan eller att föräldrarna inte har råd att betala bussen till skolan för sina barn. Har någon svensk (utötiggeriver TV4 – se länkar nedan)  undersökande journalistik ägnat tid till att nysta i denna kontroversiella tråd och kolla fakta på plats? Inte bara berätta hjärtknipande anekdotisk om en lämplig tiggare de särskilt valt ut i Säffle eller Storuman, en person med en typiskt sorglig historia som passar in i redaktionens politiskt korrekta bild av den stigmatiserade tiggaren. Varför inte tillämpa sedvanlig källkritik i den här frågan och vidga vyerna och materialet? Vem har följt med en vanlig rom till sjukhuset, skolan, arbetsförmedlingen eller socialbyrån i hemstaden för att följa upp situationen och granska fakta?

tiggareTiggeriet bemöts i det offentliga samtalet på olika vis. Vi har en linje där tiggarna ses som offer. Här kräver man för tiggarnas räkning förtur för tiggarna till bostäder, skola, sjukvård och andra skattebetalda inrättningar. Här finns också rabulister som tycks slå fast att Sverige ska gilla läget och att tiggeriet har kommit hit för att stanna. Man saluför känslomässigt baserade argument där vi beläggs med skam och inåtvändhet om vi är osäkra över tiggeriet eller  ogillat det. Det är nästan vårt fel att de sitter där. Vi vet inte hur vi ska ställa oss eller vilket håll vi ska titta åt. Mötena med tiggarna har kanske upplevts så – hittills? Vi var ovana vid att konfronteras med detta ihärdiga tiggeri som inte verkar ha något slut. Den andra linjen: Skicka hem tiggarna till deras hemländer nu!

Men, jag tror att en annan sundare inställning nu växer fram där fler och fler medborgare helt enkelt är äkta irriterade över det hyckleri och lurendrejeri det oupphörliga tiggandet innebär. Vi ser hur vår snällhet, hygglighet och och traditionella omtanke utan skrupler exploateras av kriminella element och deras inkomstkällor tillika slavarbetare – tiggarna.

I ett civiliserat samhälle finns utrymme för humanism, som t ex att hjälpa människor som har det riktigt svårt. När lycksökande migranter/flyktingar av alla slag missbrukar denna godhet, uppstår sociala, politiska och ekonomiska problem som redan nu urholkar medkännande och solidaritet. Hur många invandrare kan Sverige ta emot? Tror någon att det inte finns en gräns?

Tiggarnas in- och utstuderade dramaturgi är beklämmande och ömsesidigt förnedrande. Vem genomskådar inte trixen med fejkade kryckor, skyltar med tårdrypande budskap eller de aggressiva intrången med skramlande pappmuggar på caféer, färdmedel eller bland deltagarna i demonstrationer eller andra offentliga sammankomster. Eller det osmakliga utnyttjandet av handikappade eller parkinsondrabbade människor.

Tiggeriet är naturligtvis organiserat,  hur skulle tiggarna annars varje dag hitta till sin rätta plats i gathörnet eller utanför ICA eller T-banan och varje dag planenligt bli transporterade till och från sina olagliga bosättningar i förorterna där de för övrigt skräpar ner och uträttar sina behov på gatan eller skolgården? Eller i stor skala bli transporterade fram och tillbaka till Rumänien? De åker hem tillfälligt för att hälsa på och återvänder sedan till sin station i Sverige. Tiggarna har uppenbarligen inte kommit hit för att för att arbeta och betala skatt. Det är annars en av deras  favoritberättelser som välvilligt och okritiskt förmedlas till allmänheten av oerfarna journalister och hyggliga hjälparbetare.

zigFrån Länsstyrelsens (A-län) rapport 2014-05-08, se länk nedan.

Det kan sägas igen: Det systematiska och närmast industriella tiggeriet och lurendrejeriet i Sverige är inte bara en utmaning mot utan främst ett oetiskt missbruk av vår traditionella nordiska kultur som sedan något årtusende bygger på personligt förtroende, tillit och välvilja.

Få av oss gillar att bli utsatta av personer som utan sans utnyttjar och utan betänkligheter missbrukar vår goda tro flera gånger varje dag i var och vartannat kvarter. Det är inte de enskilda stackars tiggarna som ska kritiseras utan hela tiggeriindustrin och de som försvarar den. Tiggarna är uppenbarligen inte här på egen hand för att arbeta eller studera, de är hitlurade av skurkar, exploatörer och maffialiknande konstellationer, se dokumentärmaterialet nedan. De har som EU-medborgare rätt att stanna i Sverige i tre månader utan visum. insamlingStannar de längre (utan att försörja sig) vistas de illegalt i landet. Svenska kommuner bör genast aktivera alla legala och politiska möjligheter för att för alla människors bästa motverka att tiggare söker sig till Sverige. Polisen bör vakna, syna migranternas rätt att vistas i landet och spana mot och lagföra maffian bakom tiggeriindustrin. Kommunerna i Sverige bör som grannländerna helt enkelt förbjuda tiggeriet. Varför tillämpar t ex inte Stockholm sin lokala ordningsstadga paragraf 14 (se bild) och avvisar de illegala tiggarna, någon som vet? Eftersom Bulgarien och Rumänen utan ansvar låter tusentals av sina medborgare vistas olagligt i Sverige, bör staten och UD dessutom diskutera visumtvång för medborgarna i dessa stater om de fortsätter att låta sina medborgare på ett flagrant sätt bryta mot EU:s regelverk.


Om du inte tror tiggeriet är organiserat och kriminellt:

SVT 16-10-05 Uppdrag granskning http://www.svt.se/ug/sa-avslojade-polisen-det-organiserade-tiggeriet

BBC rapporterar 13-09-26: om barn som tiggare och människohandel  i UK: https://www.youtube.com/watch?v=oJRGC8pMQU8

Aftonbladet 16-04-22: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article22653082.ab, http://tiggarslavarna.story.aftonbladet.se/

TV4:s Kalla fakta 15-05-12: http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/m%C3%A4nniskohandel-och-tiggeri-i-s%C3%A4songspremi%C3%A4ren-av-kalla-fakta-3179839


Statistisk

Länsstyrelsen i Stockholm 14-05-05, uppgifterna redovisade ovan i mitt inlägg.http://www.lansstyrelsen.se/stockholm/Sv/nyheter/2014/Pages/ny-rapport-utsatta-eu-medborgare-i-sverige.aspx


Övrigt, jag fyller på efter hand, tar gärna emot aktuella länktips.

http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/stefan-lofven-maste-sluta-tiga-om-tiggeriet/

Initierad källa om EU-migranter i Sverige: http://hotpot.se/politik/index/#EU-migranter

http://www.svd.se/lekplatsen-stank-av-tiggarnas-avforing/av/per-gudmundson

No comments yet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: